Skip to content

Wees eens wat meer jezelf!

Wees jezelf klinkt het vaak om me heen. Authentiek zijn is het nieuwe modewoord. Iedereen doet het, iedereen wil het maar wat graag. Maar wat betekent: ‘authentiek zijn?’ Het gaat erom dat je weet wie je bent zodat jij jezelf kúnt zijn. Dat klinkt simpel, maar hoe doe je dat? Ik denk dat het een kunst is om jezelf te zijn zónder dat dit ten koste gaat van anderen. Gewoon maar doen wat jij wilt of zin in hebt is een doorgeslagen versie van authentiek zijn. Vroeger heette dat ‘egoïstisch zijn’. Ik geef je vier tips om met dit thema aan de slag te gaan.

Wat is authenticiteit?
Authentiek betekent echt, betrouwbaar, niet vervalst en geloofwaardig. Als je authentiek zijn wilt vertalen naar gedrag dan betekent dit dat je binnenkant en buitenkant met elkaar overeenkomen. Je bent je bewust van je eigen denken en voelen en dat is zichtbaar op de momenten dat je dat wilt tonen aan anderen. Ik was hier niet goed in. Ik had een aangeleerde buitenkant die zei: ‘alles onder controle.’ ‘Ik red mij wel.’ Die correspondeerde niet met mijn binnenkant waar ook onzekerheid zat en ik het helemaal niet altijd wist wat ik moest doen in bepaalde situaties. Daarin is de laatste jaren meer balans gekomen. En dat geeft een enorme rust. En die ervaring is van veel waarde in de begeleiding van anderen als coach. Hier komen mijn tips.

 1. Accepteer jezelf
  De meeste mensen weten onvoldoende wie ze zijn. Als je authentiek wilt zijn is het nodig dat je weet wie je bent. Wat je goed kunt. Wat je écht wilt. Waar je energie van krijgt. Ga zo maar door. Hierdoor kan je leren met overtuiging te zeggen waar je goed in bent. Dat is fijn en geeft rust. De meeste mensen irriteren zich aan anderen. Maar het moeilijkst is het als jij ontevreden bent met jezelf of jezelf niet accepteert. In de plannen en analyses die ik schrijf voor teams en organisaties benoem ik expliciet waar ik goed in ben. Ik benoem mijn kwaliteiten zodat duidelijk is wat ik anderen te bieden heb. En wat ik niet te bieden heb en dus ook niet hoef te leveren.
 2. Wees vrij van druk van buitenaf
  Laat anderen niet bepalen wie je moet zijn of hoe jij je zou moeten gedragen. We willen helemaal uniek en eigen zijn en tegelijkertijd doen we mee met wat iedereen doet. We dragen de laatste mode, willen de nieuwste smartphone en gaan naar vakantiebestemmingen waar ieder ander naar toe gaat. Dat staat haaks op elkaar en werkt elkaar tegen. Weet wat je wilt en kies hiervoor.
 3. Stop met oordelen en veroordelen
  We oordelen over anderen om controle te houden. We vergelijken onszelf met anderen als we onzeker over onszelf zijn. We hopen het daardoor beter te doen dan die ander en dat geeft ons een goed gevoel. Onze oordelen komen hier vaak uit voort. Stop ermee.
 4. Kies voor kwetsbaarheid
  Ik heb ontdekt wie ik ben. Ik heb de kracht van kwetsbaarheid ontdekt. Ik heb ervoor gekozen om een voorbeeld te zijn van een kwetsbaar persoon. Ik kies voor kwetsbaarheid. Dit maakt mij toegankelijk en echt. Wie wil dit nu niet zijn? Het klopt wat je denkt: het is niet makkelijk, maar zeker wel te leren.

Op het moment dat ik dit schrijf is mijn moeder ernstig ziek*. Ik dit soort momenten en in andere crisismomenten kan de échte Michiel naar boven komen. Die is gevoelig van aard. Nu geniet ik daarvan. Ik ben er trots op te kunnen voelen. Ik huil wanneer ik dat wil, ik lach samen met mij broer en zussen. Ik ben mezelf en voel me daar steeds meer in thuis. Ik wil me hetzelfde gedragen in mijn werk én thuis. Want dat kost veel minder energie.

En jij, ben jij een authentiek persoon?

Authentiek zijn is een van de drie pijlers van het werk van Michiel als coach en trainer. De andere twee zijn: ‘leven vanuit een heldere missie’ en ‘emotioneel fit zijn’.

* Op het moment dat ik deze blog online zet is mijn moeder inmiddels overleden. Eerlijk gezegd kan ik niet geloven dat ik dit schrijf. Maar het is wél waar. Ik zit midden in een rouwproces omdat het allemaal zo snel gegaan is. Ik heb dit ook niet eerder gedaan: rouwen over iemand die zo dichtbij staat. Maar vertrouw erop dat ik hieruit ga komen. Mét God, met de mensen waarvan ik hou en die van mij houden en mezelf!

 

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top