Skip to content

Zo leer je van een boek

Er zijn veel manieren om te leren en bezig te zijn met je ontwikkeling. Dat gegeven is de kern van ons werk bij Anders denken. Ik (Michiel) geef je 3 tips. Ik begin met de tip die veel geld kost waarbij de laatste tip het meest goedkoop is.

  1. Start met een opleiding, doe een cursus of volg een workshop.

In 2008 startte ik mijn eerste coachopleiding. Het vak stond nog in de kinderschoenen en omdat ik er al het nodige over gelezen had dacht ik dat ik al heel wat wist. Dat bleek niet zo te zijn, er was zoveel meer te ontdekken. Heerlijk om met allerlei stromingen en denkrichtingen te worden geconfronteerd. Het was net als mijn rijbewijs halen, toen ik dat had begon het rijden pas echt. Ik mocht en wilde vlieguren maken. Het was een eerste van vele opleidingen, trainingen en masterclasses. Een opleiding kost tussen de 4 en 8K, is voor een periode intensief en levert veel op.

  1. Zoek een mentor, coach of therapeut

Toen ik in 2020 een hele lijst van ontwikkelpunten bij elkaar verzameld had werd het tijd zelf een coach te zoeken. Ik koos er een uit van een opleidingsinstituut dat ik al een tijd volgde en heb vier gesprekken met een coach gevoerd over een periode van 6 maanden (inclusief zomervakantie). Dat heeft me veel opgeleverd omdat ik centraal stond met mijn ontwikkelvragen. Een goede coach kost tussen de € 150,- en € 350,- per uur. Reken uit: 4 tot 6 gesprekken kosten je een aanzienlijk bedrag. Een hele investering maar echt de moeite waard!

  1. Lees een boek

Een boek lezen is de meest goedkope manier van leren. Een goed studieboek kost gemiddeld € 30,- en lees je uit in pakweg 5-6 uur. Hoe pak je dit aan? Ik vertel je hoe ik het doe.

SELECTEER HET JUISTE BOEK

a. Lees boeken die passen in je seizoen

Ik heb op Managementboek.nl een verlanglijst van boeken die goed bij mij passen. Ze hebben mijn interesse en zullen me een betere coach maken als ik ze lees en eruit haal wat ik goed kan gebruiken. Ik heb geleerd niet alleen naar die verlanglijst te kijken maar ook wat ik nodig heb of wat bij mij past in het seizoen waarin ik zelf zit. Een seizoen is groter dan een jaargetijde. Begin vorig jaar zat ik in een seizoen van rouw na het stoppen van mijn rol als voorganger bij Shelter Haarlem.

b. Lees boeken die passen bij je roeping

Ik hou ervan in de breedte te lezen, daarvoor lees ik elke dag de krant. Ook als ik op zoek ben naar inspiratie lees ik juist dingen die buiten mijn vakgebied liggen en luister ik naar muziek die ik niet ken. Want: als ik steeds blijf lezen en luisteren wat ik ongeveer al ken dan kan ik niet verrast worden door iets nieuws. Vakliteratuur helpt hier ook bij, een artikel over een methode die ik nog niet ken kan mijn kennis verbreden. Als ik mijn roeping als coach wil verdiepen hou ik bij wat er verschijnt aan vakliteratuur en voeg ik dat toe aan mijn verlanglijst, dit maakt me een betere coach.

 

ZO HAAL JE MEER UIT EEN BOEK

Kies een boek uit en lees dit actief!

Lees structureel en regelmatig.
Neem je voor hoe je lezen structureel kunt inbouwen in je leven. Ik wil elke week 5 x 25 minuten in een studieboek lezen. Ik werk dagelijks met de timemanagement techniek Pomodoro dan werk je in blokken van 25 minuten gefocust werken en 5 minuten pauze.

Ik doe dit meestal aan het begin of einde van de dag. Ik heb onlangs het boek ‘Atomic Habits’ gelezen van James Clear, het beste boek wat ik gelezen heb over het veranderen van je gewoonten. Echt een aanrader. Dit boek heeft ongeveer 300 pagina’s en ik heb ontdekt dat ik ongeveer 30 bladzijden in 25 minuten lees. Het hele boek lezen kostte mij ongeveer 5 uur. Ik kan nu inschatten hoe lang ik over een boek doe en dat werkt voor mij heel motiverend.

 Actief lezen, wat is dat?
Vroeger vond ik boeken min of meer heilig, ze moesten zo mooi mogelijk blijven. Nu denk ik daar heel anders over: een boek moet tot leven komen met mijn aantekeningen, onderstrepingen en markeringen. Ze zien er na het lezen dan ook anders uit, gebruikt en kleurrijk. Zo kan ik makkelijk terugvinden wat mij aansprak en wat ik mee wil nemen. En: ik leen die boeken ook niet uit. Ik kan ze nodig hebben en dan wil ik het boek kunnen pakken.

Het boek hoeft niet uit
Ik vond het altijd erg belangrijk om een boek van het begin tot het einde uit te lezen. Nu ga ik daar heel makkelijk mee om. Heb ik de strekking wel te pakken van een boek en herhaalt de schrijver zich te veel? Prima, dan lees ik het niet verder uit. Is het boek een echte bestseller maar kom ik er niet makkelijk doorheen? Dan is het voor mij waarschijnlijk geen bestseller of past het niet in het seizoen waar ik op dat moment in zit. Een boek kost maar € 30,- en kan je zo in een van de vele bibliotheekjes zetten die je tijdens je wandelingen tegenkomt. De meeste boeken wil je houden, de andere geef je gewoon door.

Boek uit en dan?
Als ik het boek uit heb, neem ik het voor de tweede keer door en plak er bookmarkers bij aan de zijkant. Hierop staan kernwoorden die voor mij belangrijk zijn. Ik kijk opnieuw naar het boek en welke gedeelten ik in mijn praktijk kan gebruiken. Wist je dat op die manier mijn downloads zijn ontstaan? Kijk eens op deze pagina rond wat bruikbaar is voor jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.

Hoe vaak lees jij een boek? En wat doe je ermee? En wat is het beste boek dat gelezen hebt?

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top