Skip to content

Échte verandering begint met anders leren denken!

Als coach focus ik op gedragsverandering. Mensen die ik begeleid willen leren, groeien, veranderen of ontwikkelen. Ik heb ontdekt dat de rol die je denken daarin speelt cruciaal is. Ik ga zelfs zo ver dat echte en blijvende verandering niet mogelijk is als je je gedachtenpatroon niet aanpakt. Het aanleren van trucjes is prima te doen, alleen leidt dat niet tot blijvende verandering. Je gedachtenpatroon helder krijgen en daarin aanpassingen aanbrengen zal je helpen blijvende veranderingen te bewerkstelligen.

Ons gedrag wordt gestuurd door ons denken. Voor je iets doet heb je erover nagedacht, bewust of onbewust. Ons gedrag wordt gestuurd door ons denken, dit is ons commandocentrum. In het engels wordt dit je ‘beliefsystem’ genoemd. Je geloofssysteem omdat je denken allerlei opvattingen bevat die je gedrag sturen. We zouden best wat vaker stil mogen staan bij wat er in dat centrum gebeurd. Dat je leert denken over je denken. Laat ik het verduidelijken met een voorbeeld. Je moet een presentatie geven voor je team. Als je gedachten positief zijn over deze presentatie dan zal dit zeer zeker meewerken in je voorbereidingen en zal je naar alle waarschijnlijkheid een goede presentatie geven. Als je gedachten over deze presentatie negatief zijn dan wordt het al een stuk moeilijker om te geloven dat je een goede presentatie kunt houden voor je teamleden. De voorbereidingen gaan moeilijk, je voelt je belemmert doordat je de nadruk legt op wat je moeilijk vindt. Dit levert je van tevoren al veel stress en spanning op en daardoor voel jij je tijdens de presentatie niet vrij. Uit dit voorbeeld blijkt al hoe belangrijk je denken is in iets wat je moet of wilt doen. Het zijn onze overtuigingen die ontstaan in ons denken die ons gedrag sturen. Ze zijn of positief of negatief. Ze zijn helpend of belemmerend. Vaak zijn wij ons niet bewust van onze gedachten, laat staan de kracht van deze gedachten. Het is ons interne dialoog waar we ons voordeel mee kunnen doen of juist last van hebben. Die interne dialoog is alles wat ik tegen mezelf zeg, de manier waarop ik gebeurtenissen interpreteer en de conclusies die ik daaraan verbind.

Toen ik ruim drie jaar geleden de naam voor mijn bedrijf bedacht had ik niet kunnen denken dat die naam ‘Anders denken’ in de eerste plaats zoveel voor mezelf zou gaan betekenen. Dat ik ook anders mocht leren denken over mezelf en mijn mogelijkheden. Om eerlijk te zijn durfde ik niet voor mezelf te gaan beginnen. Ik was in die tijd kostwinner en zag alleen maar beren. Dit is wat er in mijn geloofssysteem zat:

  • ‘Wie zit er op mij te wachten als coach?’
  • ‘Wat kan ik nu helemaal toevoegen aan de vele coaches die er in mijn regio actief zijn?’
  • ‘Heb ik als coach wel voldoende te bieden?’
  • ‘Kan ik ooit genoeg geld verdienen met mijn werk als coach zodat ik voldoende inkomen genereer voor ons gezin?’

En zo waren er nog wel meer negatieve gedachten. Wat dat betreft is het een sprong in het diepe geweest. Maar wat ben ik blij dat ik deze stap heb gezet! Het heeft me heel veel opgeleverd voor de verandering in mijn eigen geloofssysteem! Ik geef je hieronder 4 concrete stappen om aan de slag te gaan met je denken:

1. Sta stil
Sta eens wat vaker stil bij wat je denkt. Loop niet weg voor de gedachten die je vervelend vindt en waarvoor jij je misschien schaamt. Schrijf ze op, zo krijg je er grip op.

 2. Houden of wegdoen?
Je herkent de vraag vast wel als je de schuur of de garage aan het opruimen bent: houden of wegdoen? Zo gaat het ook met je gedachten. Welke gedachten zijn positief? Welke wil je houden en waar wil je vanaf?

 3. Helpende overtuigingen
Ga aan de slag met de belemmerende overtuigingen die je in je geloofssysteem tegenkomt. Wat ervaar je in je denken als een hindernis? Ontdek die overtuigingen en ga op zoek naar helpende overtuigingen die je ertegenover kunt zetten. Zo kan je verder groeien. Op mijn website bij ‘Downloads’ vind je verschillende tools. In tool 2 geef ik je een lijst met belemmerende overtuigingen.

4. Tijd
Gun jezelf tijd voor gedachtenveranderingen. De meeste negatieve gedachten zijn over een periode van jaren in je geloofssysteem terecht gekomen, die zijn er niet zomaar uit verdwenen. Ga hiermee aan de slag en neem de tijd om die belemmerende overtuigingen in te ruilen voor helpende gedachten.

Op woensdagavond 11 oktober a.s. houd ik over dit thema een avondseminar, ‘Anders leren denken.’ Alles wat ik zelf geleerd heb over anders denken heb ik voor jou op een rijtje gezet. Meld je aan voor dit leuke en leerzame avondje uit!

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top