Skip to content

Leven vanuit rust

Ben je net terug van vakantie en heb jij jezelf voorgenomen die rust vast te houden? Klinkt als een goed voornemen maar in de praktijk is dit niet altijd makkelijk uit te voeren. De meeste goede voornemens sneuvelen voor het einde van de maand. De laatste jaren ben ik geïntrigeerd geraakt door het begrip ‘rust’. Het is me gelukt mij minder te laten leven door mijn omgeving. Ik leef relaxter en raak minder snel bevangen door stress. Daardoor ben ik productiever, geniet ik meer van het leven en ben ik zelf ook meer te genieten door mijn omgeving. Ik kan nu makkelijker ‘vakantie elementen’ integreren in mijn dagelijks leven. Ik kon dat niet goed. Mijn tempo was altijd hoog, ik rende steeds maar door. Ik deel graag mijn drie tips.

 1. Meer focus
  Belangrijk is het om gefocust te leven. Als je jong bent is dat vaak niet het geval en dat is logisch. Je bent immers nog aan het ontdekken waar je goed in bent en wat je wilt met je leven. Als je ouder wordt (45 plus) dan zou je duidelijk moeten hebben wat je visie en missie voor je leven is. Waarvoor ben je hier op aarde? Weet jij dit? Ik heb dit de laatste jaren steeds scherper gekregen. Als je dit helder hebt dan kan je hieruit principes afleiden voor je dagelijks leven. Beslissen wat je wel en niet gaat doen. Rust doet mij ook denken aan het kloosterritme. Alle belangrijke zaken hebben een vaste plek in het kloosterleven. Onderaan deze blog doe ik je een aantal praktische vragen cadeau. Jij mag ze beantwoorden!
 2. Bouw reflectiemomenten in
  Rustmomenten inbouwen is belangrijk. In plaats van blijven rennen het tegenovergestelde doen: vertragen, stilstaan en bezinning. Reflecteren hoort hierbij. Reflecteren is terugdenken en overzien, nadenken over jezelf, je gedrag of een activiteit. Doel van het reflecteren is het vergroten van begrip en inzicht en het verbeteren van je gedrag. Dit kan je doen door jezelf de juiste vragen stellen. Anderen hierbij betrekken. Wat gaat er goed en wat kan beter?
 3. Elimineer afleiding in de leven
  Het klinkt min of meer hetzelfde als bovenstaand punt, maar het is toch net weer even anders. De grootste ziekte van vandaag is afleiding. We leven in een prikkel-maatschappij. Het hoge tempo wat we leven, sociale media, de hoge eisen die wij onszelf stellen dragen hieraan bij. De prikkels van alle dag leiden ons af van wat echt belangrijk is. En iedere keer dat je afgeleid bent gaat kostbare tijd verloren. Want bewezen is dat het tijd kost om na iedere afleiding je concentratie weer terug te winnen. Iedereen verlangt naar genoeg rustmomenten, maar rust lijkt niet van deze tijd. Rust is niet erg hip. Het klinkt zelfs oersaai. Het leven draait om actie, dingen doen en maximaal. Je tijdlijn moet wel meegenieten hoe jij het maximale uit te leven haalt, toch? Rust bepaalt het verschil tussen leven en geleefd worden. Rust is een mentale staat. Het is wat zich in je innerlijk afspeelt. Overzicht. De balans tussen inspanning en ontspanning. Je niet gek laten maken door de waan van de dag. Anderen begrenzen en grenzen voor jezelf inbouwen. Rust heeft te maken met regie. Wie heeft de regie in jouw leven?

Onderstaande vragen helpen je kritisch naar je weekschema te kijken

 • Wat is je missie voor je leven?
 • Wat zijn praktische principes die jij voor je leven hanteert?
 • Hoeveel uren wil je wekelijks werken?
 • Wanneer plan je tijd voor je partner, gezin en andere relaties in?
 • Hoe geef je ontspanning een vaste plek in je weekschema?
 • Wat doe jij aan structurele lichaamsbeweging?
 • Hoeveel uren slaap heb jij per nacht nodig? En hoeveel slaap je er werkelijk?
 • Heb jij je energievreters helder?
 • Wat bezorgt je stress? Hoe kan je dit (beter) managen?
 • Hoe organiseer jij je persoonlijke ontwikkeling?
 • Wat zijn jouw wekelijkse oplaadmomenten?
 • Wie vult jouw agenda in?

Je missie ontdekken is een van de thema’s waar Michiel anderen op coacht. Een heldere missie statement geeft richting aan je leven. Het helpt je om te focussen en maakt het makkelijker waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen gaat zeggen. Dat geeft rust!

 

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top