Skip to content

Hoe houd jij je vakantie gevoel vast?

De vakantie is voorbij, het gewone leven weer begonnen. Voor de meesten is die overgang groot. In je vakantie hoef je niets terwijl je thuis vaak heel veel moet. Je kent het vast wel: het enige waar je je in je vakantie druk om maakt is wat je die dag gaat doen en dat je moet beslissen wat je waar gaat eten. Mijn ideale vakantie kenmerkt zich door genoeg slaap, afwezigheid van stress, dus veel ontspanning, veel speel en denkruimte en geen to-do lijst. Het is zeker mogelijk deze ingrediënten ook toe te voegen aan jouw dagelijkse leven.

Ik geef je vijf tips.

1. V e r t r a a g
In onze westerse wereld ligt het tempo hoog. Als je als persoon ook nog eens de neiging hebt om flink door te buffelen dan zit de vaart er goed in. Het nadeel is dat een hoog tempo reflectie in de weg staat. Reflectie is nodig om te leren en te groeien. Even stilstaan en bedenken wat je aan het doen bent, even je gedachten verzetten, even naar buiten staren. Hard hollen is ook slecht voor de creativiteit. Want dat vraagt om tijd en ruimte in je hoofd. Dus: v e r t r a a g gepland en bouw vaker reflectie momenten in.

2. Blijf geïnspireerd
Als je gewend bent hard te werken dan loop je het gevaar veel te geven omdat je deadlines moet halen. Voor je het weet ben je een soort werkrobot die productie draait. Waar haal jij je inspiratie vandaan? En wanneer organiseer jij deze inspiratiemomenten? Voor mij is dit me in een andere wereld verplaatsen om nieuwe ideeën op te doen. Echt geïnspireerd te raken. Eens per maand heb ik mijn ‘Google dag’ ingepland. Google geeft zijn medewerkers structureel speelruimte in de baas zijn tijd waarin mensen bezig mogen zijn met innovatie. Veel Google producten die wij nu gebruiken zijn daar ontstaan, zoals bijvoorbeeld Google Maps. Tijdens mijn Google dag moet ik niets en mag alles. Wandelen langs het strand, bidden, schrijven over wat ik meemaak, brainstormen over een artikel, zitten in de bibliotheek en koffiedrinken. Ik zie nu al uit naar mijn volgende Google dag, even geen mails beantwoorden. Bijna altijd ontstaat er dan een nieuw idee omdat ik ergens door geïnspireerd word.

3. Focus meer
Dit woord hoor je vast vaker. Ik ook. Maar ik doe dit te weinig. Een van de grootste problemen in deze tijd is ‘verdeelde aandacht’. Als ik zit te vergaderen dan denk ik aan een project wat op me wacht. Als ik luister naar mijn vrouw kijk ik ook op het scherm van mijn smartphone. Als mijn kinderen vertellen wat ze meegemaakt hebben zit ik met mijn hoofd bij dat ene moeilijke gesprek. Ben ik er wel als ik ergens ben? Ben jij er wel als jij ergens bent? Als jij weet wat je te doen hebt, weet waarvoor jij leeft, zeg dan vaker ‘nee’ tegen deze verdeelde aandacht. Werk geconcentreerd in blokken aan projecten zonder je te laten afleiden. Geen mail binnen laten komen, telefoontjes of WhatsApp berichten.

4. Scheidt werk en privé
Het probleem van verdeelde aandacht wordt ook veroorzaakt doordat privé en werk teveel in elkaar overlopen. Natuurlijk is het handig dat je altijd bereikbaar bent en dat je overal je mail kunt lezen. Maar het helpt niet om je werk en het bijbehorende denkwerk en stress los te laten en buiten de deur te houden. Kies hoe bereikbaar je wilt zijn en of je ’s avonds om 11 uur nog wilt mailen voor je werk. Ik verstuur ’s avonds geen mail omdat ik dan niet effectief ben. Bovendien: ik doe genoeg overdag.

5. Doorbreek de sleur
Op vakantie gaan is zo leuk omdat je voor een paar weken een heel ander leven leidt. Je verblijft op een andere locatie en kijkt daardoor anders naar de wereld. Genieten staat centraal. Op die manier doorbreek je de sleur. Ook dit kan je prima in je gewone leven inbouwen. De meeste mensen zitten op een gemiddelde werkdag te lang en zijn te ingespannen bezig. Het lichaam staat in één stand en dit gecombineerd met stress is voor niemand gezond. Een wandeling van 15 minuten levert dan al snel veel op. Neem eens een ochtend vrij en slaap uit op een doordeweekse dag. Loop tijdens je werkdag even naar buiten voor een boodschap of eet een appel terwijl je buiten op een bankje om je heen zit te genieten. Fiets een andere weg naar je werk, maakt jou het uit dat dit om is? Kom eerder thuis van je werk en kook een lekkere maaltijd. Het is niet zo moeilijk om iedere week een mini vakantie te houden. Pak wat spullen uit je koelkast en fiets naar het strand of bos! Twee uurtjes weg om in een andere omgeving even offline te zijn doet wonderen. Wat ga jij anders doen?

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Back To Top