Skip to content

Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?

Het einde van het jaar nadert. Met alle bijbehorende eindejaarslijstjes. Van de Top 2000 tot en met de vraag of dit jaar nu wel of niet de warmste winter allertijden gaat worden. Ik hou ervan om terug te kijken. Wist je dat reflecteren de basis is om te leren en te ontwikkelen?

Dat je niet zonder kunt als het gaat om jouw leerproces? Je kunt niet leren als je niet regelmatig reflecteert. Ik kijk tevreden terug op een mooi jaar. In 2014 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Dat leverde toen veel onzekerheid op. Ik was kostwinner, zou het me lukken om genoeg inkomsten met mijn werk als coach te generen? Toen was ik daar niet zeker van, nu weet ik dat ik het prima doe als coach. In meerdere opzichten. Hieronder geef ik je mijn lijstje van zaken waar ik enorm blij mee ben als ik terugkijk op het afgelopen jaar.

Waar ben ik blij over?

 • Ik heb de moed gehad om mijn comfortzone te verlaten om nieuwe dingen te doen.
 • Ik heb heel veel geleerd, tekortgeschoten, fouten gemaakt, dingen over het hoofd gezien, soms te nonchalant geweest in mijn voorbereiding, te hard gerend en de plank misgeslagen. Maar ik heb het wél gedaan.
 • Ik heb seminars gegeven over onderwerpen en thema’s waar ik passie voor heb op plaatsen waar ik niet eerder ben geweest.
 • Ik heb geïnvesteerd in nieuwe opdrachten waarvan ik van tevoren niet wist of het een succes zou worden.
 • Ik heb me aan zaken kunnen geven omdat ik hier helemaal in geloof, zoals de thema’s ‘perfectionisme’ en ‘gezond leiderschap’. Wat heeft me dat een energie gegeven!
 • Ik durf vrijmoedig te vragen wat ik op grond van mijn kwaliteiten in Euro’s wil verdienen.
 • Ik heb de vrijheid ervaren van het hebben van een eigen bedrijf.
 • Ik heb meer gefocust op wat echt belangrijk voor mij is.
 • Ik ben veel kwetsbaarder geworden.
 • Ik ben een betere coach geworden.

Wow, wat word ik blij van dit lijstje! Ik hou van vragen. En ik ben gek om vragen te stellen aan anderen. Maar ik stel ze ook aan mezelf. Omdat de antwoorden op die vragen bijna altijd tot nieuwe inzichten leiden. Neem een moment van bezinning, hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Als je die gedachten opschrijft kan je dit een jumpstart geven voor het nieuwe jaar. Hieronder heb ik mijn beste vragen verzameld voor jou als je wilt terug- en vooruitkijken. Ik heb de vragen alvast voor jou in de ik-vorm gezet, je kunt er direct mee aan de slag!

Terugblikken
Als ik terugkijk op het afgelopen jaar waarover ben ik dankbaar en blij? Welke zegeningen tel ik?

 • Welke doelen heb ik bereikt?
 • Waar zag ik tegenop en hoe is dit gegaan?
 • Wat heb ik geleerd?
 • Heb ik genoeg genoten?
 • Welke talenten heb ik ingezet?
 • Heb ik voldoende stilgestaan om te reflecteren?
 • Heb ik geleefd volgens mijn waarden? In welke situaties niet?
 • Wat heb ik niet gezegd wat wel gezegd wil worden?
 • Welk probleem ben ik uit de weg gegaan?
 • Welke activiteiten hebben voor stress gezorgd? Hoe komt dit?

Vooruitblikken
Met de kennis die ik hierboven heb verzameld, hoe wil ik het nieuwe jaar dan inrichten?

 • Welke plannen liggen al veel te lang en wil ik gaan realiseren?
 • Welke vakanties ga ik voor het volgend jaar inplannen?
 • Welke talenten wil ik volgend jaar verder ontwikkelen?
 • Welke activiteiten ga ik volgend jaar stoppen?
 • Welke problemen ga ik aanpakken?
 • In welke mensen wil ik investeren?
 • Welke hulpbronnen ga ik inschakelen om mijn plannen te realiseren?

Veel om over na te denken. Doe er je voordeel mee, zou ik zo zeggen!

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Back To Top