Skip to content

Loop niet in de schoenen van een ander

Ik ervaar het nog regelmatig in mijn eigen leven: de verleiding om in de schoenen van een ander te lopen. Dit is natuurlijk beeldspraak, want wie wil er nu letterlijk in de schoenen van een ander lopen? In de schoenen van een ander lopen is voor mij een metafoor voor doen wat een ander doet, het leven van een ander leiden of de missie van die ander vervullen. Ik zie regelmatig collega’s doen wat ik zou willen doen. De verleiding is groot dat ik in hun schoenen wil staan en lopen. Ik ontdek steeds meer dat ik wil lopen in mijn eigen schoenen. Ik wil doen waarvoor ik gemaakt ben. Wil jij dat ook?

In de vele gesprekken die ik met anderen heb komt vaak naar voren voor welke uitdaging de coachee staat. Een van die uitdagingen is om jezelf niet te vergelijken met een ander maar uitgaan van jouw eigen kracht en unieke ‘roeping’. Je hoeft geen dominee te zijn om een roeping voor je werk en leven te ervaren.

Er zijn twee grote bedreigingen voor het ontdekken en uitleven van je eigen missie. Ik beschrijf ze hieronder allebei.

  1. Jezelf met een ander vergelijken.

Hier heb ik mijn beeldspraak van afgeleid, vergelijk jouw schoenen niet met die van een ander. Kies voor je eigen schoenen die je naar het doel leiden waar je voor gemaakt bent. Jezelf vergelijken leidt over het algemeen niet tot iets goeds. Het zorgt voor twee dingen:

  • Of je vindt jezelf minder of slechter dan die ander omdat hij iets heeft wat jij niet hebt of iets doet wat jij graag zou willen doen. Door te vergelijken diskwalificeert jij jezelf.
  • Of je vindt jezelf beter dan die ander omdat jij iets kunt of iets hebt ontdekt wat jou beter afgaat. Het maakt je trots, op deze manier diskwalificeer jij de ander.

In beide reacties zit oordeel. Iets is goed of fout. En oordeel zet klem. Dat is niet wat ik wil maar het lukt me nog niet altijd om mijn oordelen los te laten. Het zou mooi zijn om oordeelsvrij te kijken naar de schoenen van een ander en naar die van mezelf. De schoenen van iemand anders passen jou niet, ze knellen omdat de maat niet goed is of ze passen niet goed bij de vorm van jouw voeten. Als je oordeelsvrij kunt kijken dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat je geïnspireerd wordt door wat een ander doet. Zo heb ik in de afgelopen jaren heel wat inspirerende mensen ontmoet die mij zonder dat ze dat zelf wisten een duwtje hebben gegeven in de goede richting. Mij, zeg maar, in mijn schoenen hebben gezet, op weg naar mijn missie. De tweede bedreiging is:

  1. Twijfelen of jij je missie kunt uitleven.

Behalve dat het niet helpt om de missie van een ander uit te leven, helpen twijfel en onzekerheid je ook niet verder. Als je al een beeld hebt gekregen wat je hier op aarde te doen hebt dan kan de vraag ‘kan ik dit wel?’ je prima afhouden van je doel. Het antwoord op die vraag is namelijk: ‘waarschijnlijk nog niet’. Toen ik mijn eigen bedrijf begon heb ik heel wat afgetwijfeld. Zou het me lukken om mijn eigen bedrijf op te bouwen? Was deze klus waarvoor ik nu gevraagd werd niet te groot voor mij? En zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Dat heeft me veel energie gekost. Ik ben nu veel zelfverzekerder. Natuurlijk komt dit ook door de positieve ervaringen die ik heb opgedaan.

Ontdek welke schoenen bij je horen en ga erin lopen. Nieuwe schoenen moeten altijd ingelopen worden. Welke schoenen passen jou? Zoek de schoenen die bij jouw reis passen. Horen hoogtes bij jou? Hou je van tempo en in weinig tijd veel gedaan krijgen? Ben jij een wandelaar die van lange tochten houdt? Als jij weet wat je te doen hebt, zoek daar dan passende schoenen bij.

Als je een keuze voor je schoenen gemaakt hebt, zet dan je missie erop. Let op: je huidige missie hoeft niet de missie te zijn voor de rest van je leven! Je missie kan wijzigen, door de doelgroep te verbreden of juist te versmallen. Sta hiervoor open. Kijk wat er aan het gebeuren is. Kijk naar het aantal kernkwaliteiten dat je in kan zetten. En: geeft dit nieuwe project je energie of kost het je vooral energie? Een duidelijke missie gaat je zeker helpen om de vragen of opdrachten die je krijgt te toetsen. ‘Past dit project bij mijn missie?’ ‘Linkt mijn missie voldoende met de vraag die er ligt?’ ‘Moet ik dit project wel oppakken of zou het beter zijn als iemand anders dit doet?’ Sta ik in mijn eigen schoenen of in de schoenen van iemand anders? Loop niet in de schoenen van een ander. Kies voor je eigen schoenen.
Weet jij wat jouw schoenen zijn?

‘Authentiek zijn’ en ‘je missie ontdekken’ zijn thema’s waar Michiel graag anderen in coacht. Wie ben je en waarvoor sta jij? Veel mensen kunnen hierin (verder) groeien. En, wat is de opdracht die je hier op aarde hebt? Dit kan je ontdekken en als jij je missie weet dan geeft dit een enorme focus.

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top