Skip to content

Leef lang en gelukkig: zorg goed voor jezelf!

Sprookjes eindigen altijd goed met de tekst: en zij leefden nog lang en gelukkig. Het echte leven is vaak geen sprookje, we krijgen te maken met tegenslag en moeilijkheden. Deze blog gaat over het belang van zelfzorg. Iets wat vaak verwaarloosd wordt en grote gevolgen kan hebben. Ik spreek uit ervaring. Volgens Wikipedia is zelfzorg ‘alle zorg die een persoon besteed aan het opheffen van eigen noden en het voldoen aan eigen behoeften’. Deze definitie gaat ervanuit dat jij jezelf kent als het gaat om je noden en behoeften.
Een jaar of vijftien geleden zorgde ik heel goed voor anderen, maar minder goed voor mijzelf. Ik leefde in een hoog tempo, wilde op een dag veel voor elkaar krijgen en stak in anderen als voorganger veel energie en aandacht. Ik wist niet wat ik voelde en dat leek me ook niet belangrijk. Het was het resultaat dat telde. Ik wist ook niet of ik gestrest was. Als ik écht luisterde naar signalen uit mijn omgeving dan kon ik weten wat anderen van mijn stressniveau vonden. Ik was dan kortaf en reageerde mij thuis af op een moeilijke situatie die zich voor deed in mijn werksituatie. Ik was onvoldoende in contact met mezelf, met mijn binnenwereld. Crises en transities hebben mij dit duidelijk gemaakt en het belang dat ik ook goed voor mezelf zorg. Hoe doe je dat: goed voor jezelf zorgen? Het begint met reflectie en bewustwording.
Ik geef je vijf thema’s waar je mee aan de slag kunt gaan om meer inzicht in jezelf te krijgen.

In 2016 ontwikkelde ik de schijf van Gezond Leiderschap). Dit is een instrument voor persoonlijk leiderschap en nog volop in ontwikkeling. De thema’s in deze schijf helpen je om verschillende gebieden van je leven onder de loep te nemen. Ik beschrijf steeds de gewenste situatie, hoe je leven eruitziet als je elk thema verdiept hebt. Het eerste thema is:

1. Spiritualiteit of zingeving

Dit thema reikt je de volgende onderwerpen aan: leven vanuit een gezonde identiteit zodat je weet wie je bent en wat je de wereld te bieden hebt. Je weet wat je roeping is en leeft die uit. Je bent ook bereid voor iets groters te leven dan alleen jezelf.
De theoloog Wade Roofs heeft spiritualiteit gedefinieerd als ‘je diepste zelf kennen en weten wat heilig voor je is’. Het gaat erom dat je weet wat je drijft. Je hoeft geen dominee te zijn om een roeping te hebben. Je ervaart dat je een taak te volbrengen hebt. Er is een reden waarom je hier op aarde bent en jij kent die. Er is flow, het leven stroomt door je heen. Je leeft vanuit bezieling en passie.
In hoeverre weet jij wie je bent, waarvoor jij staat en wat je roeping is? Hier een antwoord op vinden helpt je om goed voor jezelf te zorgen. Het geeft je leven namelijk richting.  

2. Mentaal fit

Dit thema biedt de volgende onderwerpen: het hebben van een groeimindset, een gezond gedachtenpatroon en een helpende balans tussen denken en voelen.
Je weet hoe je denkt, dit is namelijk bepalend voor je ontwikkeling. Je hebt uitgewerkt hoe je naar jezelf kijkt en wat je over jezelf denkt en wat je tegen jezelf zegt. Je hebt een positief zelfbeeld en gelooft dat er veel mogelijk is. Je weet hoe je denken je groei kan faciliteren op allerlei gebieden.
Hoe staat het met je denken? Hoe gezond is je mindset en is er voldoende balans tussen je denken en je gevoel?

3. Lichamelijk fit

Binnen dit thema gaat het over: discipline en een gezonde leefstijl waarbij je let op voldoende beweging en een gezond eet en slaappatroon. Cruciaal is de vraag: hoe gezond leef je en wissel jij daarbij inspanning en ontspanning af? Er is vandaag de dag steeds meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Je kunt wel heel hard werken, maar huist je geest en je denken wel in een gezond lichaam? Dit heeft alles te maken met je energiemanagement en de hoeveelheid discipline die je aan boord hebt.
Je hebt contact met je lichaam en je zintuigen. Je luistert naar wat je lichaam tegen je zegt, ook wel lichaamsbewustzijn genoemd. Je weet wanneer je energiek bent en wanneer je na hard werken moe bent. En je reageert op hoe je je voelt en pakt tijdig je rust. Je eet bewust en niet teveel. Je herkent hoe je omgaat met spanning en stress. Je weet wat bij jou stress veroorzaakt en hoe je dit in goede banen kan leiden.
In hoeverre ben jij lichamelijk fit en zorg je voldoende voor je eigen lichamelijke ‘huis’?

De volgende thema’s, vier en vijf zijn naar mijn idee, extra belangrijk. Hier wordt het complexer omdat er anderen bij betrokken zijn. Belangrijk om te beseffen: voor iedereen is verdere ontwikkeling mogelijk!

4. Sociaal fit

In dit thema vind je de onderwerpen: communicatieve vaardigheden, het gebruik van je zintuigen: je ogen, oren, je mond en je intuïtie. Maar ook ‘feedback’ ophalen en geven en de vaardigheid om conflicten te managen.
De vraag die centraal staat in dit segment: hoe is je interactie met anderen en waarin kan jij je op dat gebied verder ontwikkelen? Door hoe je luistert en wat jij zegt beïnvloed je de wereld waarin je leeft. Ik zie dit als een werkplaats waar over en weer geleerd kan worden.
Hoe fit ben jij op sociaal vlak? Laat jij je horen als dat nodig is voor het goed functioneren van jezelf? Waarin kan jij je verbeteren op het gebied van je communicatie en interactie met anderen?

5. Emotioneel fit

Dit thema reikt je de volgende onderwerpen aan: je eigen emoties kennen en ruimte geven, werken aan gezonde relaties en vrij zijn van pijn uit het verleden. Centraal in dit segment staat de vraag: weet jij wat je van binnen voelt en laat je dit doorklinken in hoe jij communiceert en handelt?
Als leidinggevende heb ik ruimte leren maken voor mijn eigen gevoel. Ik weet wat ik voel in moeilijke situaties. Of ik bang ben, bedroefd of boos. Mijn emoties doen ertoe in mijn leidinggeven. Ik heb ontdekt dat dit een belangrijke voorwaarde is om ruimte te hebben voor de emoties van anderen. Want emoties van anderen gaan vaak ook over mijn eigen emoties. Ze ráken en ik zorg ervoor dat ik niet té geraakt ben om effectief leiding te kunnen blijven geven. Ik kan pijn voelen zonder dat het mij overweldigd. Ik ben empathisch met mezelf en anderen zonder mij in die ander te verliezen. Het heeft ook alles te maken met het thema ‘zelfzorg’ in dit emotionele gebied.
Ben jij je bewust wat je voelt? En hoe ga jij om met je emoties? In hoeverre ben jij vrij van pijn uit je verleden?

Vragen stellen is een tweede natuur voor mij geworden. Ik heb nog veel meer vragen voor je, als je die op dit moment kunt gebruiken. Zoek contact met me op de manier die bij je past. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten!

 

Michiel coacht en traint leiders om de beste versie van zichzelf te worden. Dat begint met het goed kennen van jezelf, je identiteit, je sterke punten en je kwaliteiten. Maar ook weten wat je zwakke punten zijn. Wil jij meer inzicht krijgen in wie je bent en wat je anderen te bieden hebt? Zo zorg je goed voor jezelf! Plan snel een gratis kennismaking in van 30 minuten!

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Openhartig, overzichtelijk en herkenbaar op meerdere punten –
    met mooie vragen om op te kauwen en daar meteen mee te beginnen.
    Dank je wel, Michiel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top