Skip to content

Je hoofd leegmaken

Ik loop er regelmatig mee rond, met een vol hoofd. Ik heb dan veel ‘aan mijn hoofd’ en er ‘zit veel in mijn’ hoofd. Veel gedachten, to-do lijstjes, creatieve ideeën en zeker ook zorgen, ik kan het niet ontkennen. Niet iedereen is zich ervan bewust dat denken en je gedachten ordenen en opslaan energie kost. Als je hoofd te vol zit dan wordt je handelen ineffectief. Hierbij spelen vermoeidheid en stress zeker ook een rol, waarbij het dan de vraag is wat er het eerst is. Hieronder geef ik 6 tips om je hoofd leeg te maken.

 1. Bepaal wat je toelaat in je hoofd.
  Deze tip is preventief van aard. Iedere dag krijgen we te maken met een enorme berg aan prikkels. Wij denken dat wij hier al multi-taskend mee kunnen dealen. Effectiever is het om van tevoren een paar kanalen dicht te zetten om de hoeveelheid ruis te beperken. Je mail programma afsluiten, je telefoon op de flight modus etc. Hierdoor beperk je het aantal prikkels vooraf. Dan hoef je het later ook niet uit je systeem te halen. Dit lukt me steeds beter. Belangrijke dingen eerst en mail en telefoon horen bij mij niet tot deze categorie. O ja, en ik sluit me categorisch af voor roddels over andere mensen. Die laat ik niet toe, die komen er bij mij niet in. Ze kosten me gewoon teveel energie! De volgende vijf zijn reactief van aard: het kwaad is al geschied, het hoofd zit al vol.
 1. Ga schrijven.
  Als je hoofd eenmaal vol zit dan is het zaak daar een paar zaken uit te krijgen. Dat kan je op 2 manieren doen: door te schrijven en te praten met iemand die goed naar je kan luisteren. Ik zoom in op het eerste. Schrijven is goud, maar dat blijft vaak onbenut liggen. Ik heb geleerd vanuit mijn coachingsopleiding om te reflecteren. Stil te staan en vast te leggen wat ik doe, wat ik aan het leren ben, wat er ergens niet goed gaat in mijn leven. Daar ben ik niet meer mee gestopt. Telkens als ik merk dat ik in mijn hoofd mijzelf vast denk, ga ik schrijven. Niet om dit te publiceren maar om grip te krijgen op mijn denkspiralen. Vijf of tien minuten kunnen daarin al veel opleveren. Want dat is wat ik van anderen hoor als ik deze tip geef: ‘ik heb daar geen tijd voor.’ Dat dacht ik ook. Nu maak ik tijd omdat dit orde in mijn hoofd oplevert. Dit zijn de voordelen van schrijven: je krijgt grip en je kunt je denken even parkeren, stopzetten voor zolang dat nodig is. Je kunt dan tegen jezelf zeggen: ‘ik hoef er nu even niet aan te denken want ik heb het geparkeerd’. Ik ga dat later wel weer doen. Je kunt ook uit je volle hoofd ‘doe-dingen’ halen en deze op een to-do lijst zetten. Scheelt weer opslagruimte.
 1. Ga bewegen.
  Als je hoofd vol zit en je niet kunt stoppen met denken ga dan een uur lekker intensief sporten. Het is aangetoond dat je niet kunt denken én hardlopen tegelijkertijd. Ditzelfde geldt ook voor wielrennen, mountainbiken of een teamsport. Je hebt je hoofd nodig voor je lichaamsinspanning die je op dat moment levert. Op deze manier doorbreek je je eigen patroon van intensief denken en ontstaat er ruimte in je hoofd. Mijn ervaring is dat wandelen te langzaam gaat, dit moedigt stevig doordenken vooral aan.
 1. Zoek afleiding.
  Veel je hoofd gebruiken kost energie. Ik merk dat zelf in het werk dat ik doe als voorganger en (team)coach. Dat heeft er ook mee te maken dat er in relaties vaak spanning zit. Het loopt niet lekker tussen mensen en op de een of andere manier heb ik daar dan iets mee te maken. Van mij wordt verwacht dat ik deze intermenselijke processen begeleid of werk met teams. Afleiding zoeken door iets te gaan doen wat mij inspireert geeft mij dan nieuwe energie. Het helpt om zaken te relativeren. Een inspirerende film kijken of een museum bezoeken dragen daar zeker aan bij.
 1. Ga geven.
  Eindeloos denken zorgt ervoor dat ik erg met mezelf bezig ben. ‘Ik wil dit probleem nog oplossen en daar moet ik nog iets mee’, denk ik dan. En aan het eind van het verhaal draait het allemaal om mij en mijn problemen. Mijn wereldje wordt op die manier steeds kleiner en kleiner en als ik niet oppas zie ik een ander niet meer staan. Verbind je aan iemand die jouw hulp kan gebruiken en snel zal je merken dat je tot zegen bent van die ander. Je wereld wordt weer groter en dit helpt om je eigen gedachtengoed te relativeren.
 1. Ga met je handen aan het werk.
  Werken met je handen geeft vaak een snel(ler) resultaat. Ik werk veel met mijn hoofd of anders gezegd: ik moet mijn hoofd er regelmatig echt bij houden. Door te werken met mijn handen door bijvoorbeeld een cake te bakken wordt het leven weer lekker simpel. Binnen een half uur staat de cake in de oven. Daarvoor heb ik wat tijd, ingrediënten en mijn handen nodig. Dit is een eenvoudig van A naar B traject met een fijn resultaat! Lekkere geur in huis en een gezellig koffie of thee moment met mijn gezin. Andere opties in deze categorie zijn je auto eens uitgebreid wassen, het onkruid in je tuin wieden, koken, knutselen, breien, schilderen of klussen.

Zorg ervoor dat je hoofd niet te vol raakt! Want een opgeruimd hoofd geeft ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën. Welke tip ga jij gebruiken? Heb jij nog een tip hoe jij je hoofd leeg maakt? Laat het mij weten op michiel@andersdenken.nu

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Back To Top