Skip to content

Ik kan horen wat je denkt

Inderdaad, het klinkt zweverig, maar ik kan horen wat je denkt. Wat je zegt is namelijk onlosmakelijk verbonden met wat je denkt. Dus door goed te luisteren naar mensen hoor ik letterlijk wat ze denken. Als ik eerlijk ben kan ik dat niet makkelijk uit zetten. Ik luister overal, het is beroepsdeformatie. Ik krijg steeds meer inzicht in het belang van anders denken in de groei en ontwikkeling van mensen. Inclusief in die van mezelf. Ik heb nooit kunnen vermoeden dat de naam van mijn bedrijf ‘Anders denken’ zo belangrijk voor mezelf zou zijn. Mensen kunnen niet wezenlijk veranderen als zij niet anders leren kijken en denken vóór ze blijvend anders kunnen gaan handelen. Wil je weten wat ik hoor?

Ik hoor onzekerheid. Als je niet zeker bent van jezelf dan is dat te horen in wat je zegt. De taal die je gebruikt is soms aarzelend en voorzichtig. Logisch. Want als je al een rol speelt in plaats van het écht te zijn, dan kan je dat niet lang volhouden. Dus meestal is in wat je zegt te horen hoe je over jezelf denkt. Wat je vindt van je uiterlijk, je prestaties, je talenten en hoe jij het algemeen in je leven doet. En dat je daar niet tevreden over bent. Weg met die onzekerheid! Dat kan echt anders, dit hoeft niet zo te blijven.

Ik hoor boosheid en frustratie. In de individuele coachingstrajecten en de teamtrainingen die ik leid hoor ik regelmatig boosheid en frustraties boven komen. Maar meestal ben ik niet de juiste persoon die dit zou moeten horen. Boosheid zegt iets over jouw waarden en emoties. En om met Michiel de Ronde te spreken: emoties zijn belangenbehartigers voor iets wat voor jou heel belangrijk is. Merk je het bij jezelf op? Jouw waarden worden geweld aangedaan. Je gebruikt je boosheid en de bijbehorende emoties niet ten goede. Ze zitten jou in de weg en dat kost meestal veel energie. Je kunt het ook anders aanpakken. Uit je boosheid bij de juiste persoon. Daar knapt iedereen van op. Belangrijk hierbij is dat je contact leert maken met jezelf vóór je contact maakt met anderen, dan komt wat je wilt zeggen ook echt van binnenuit.

Ik hoor roddels. Een van de citaten die ik op sociale media gedeeld heb vind je hiernaast. Roddelen is praten over anderen waar zij zelf niet bij zijn. Het heeft met bovenstaand punt te maken, onuitgesproken frustratie. Ook jezelf vergelijken speelt hierbij een rol. Je vindt dat die ander iets op een stomme manier doet. Jij vindt jezelf beter of slechter. Je hebt het nodig om over die ander te praten zonder dat hij of zij erbij is om je beter te voelen. Kan die ander iets niet? Dan voel jij je een stuk beter dan die ander. Is die ander meer ervaren? Dan is dat de reden om je een stuk slechter te voelen. Dit leidt ook vaak tot jaloezie en negativiteit en zeker niet tot betere resultaten.

Als ik anderen hoor praten dan hoor ik onzekerheid, angst, boosheid, schaamte, zelfveroordeling, schuld en onvergevingsgezindheid. Ik heb naar mezelf leren luisteren en hoor(de) daar dezelfde dingen. Hier begint gedragsverandering, met naar jezelf luisteren. De volgende stap is dat je om leert gaan met wat je bij jezelf hoort en wat je daarmee wilt doen.

Wat wil jij dat mensen horen als jij spreekt? Ik zeg: je bent bedoeld om te stralen en te schitteren. Als het leven een groot orkest is dan mag jij je instrument laten horen. Als je gezin een band is dan ben jij bedoeld je instrument in te zetten. Als jouw team een fanfare is dan kan jouw geluid niet gemist worden. Kom op: laat je horen!

‘Authentiek zijn’ is een van de thema’s waar Michiel graag anderen in coacht. Wie ben je en waarvoor sta jij? Veel mensen kunnen hierin (verder) groeien.

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top