Skip to content

Heb jij ook een hekel aan 1 januari?

De maand is alweer voor de helft voorbij, als ik deze blog schrijf. De kans is groot, als je goede voornemens had, dat die dan alweer gesneuveld zijn. Want dat is wat er gebeurd en zo ontmoedigend werkt met goede voornemens. Maar liefst 78 procent van de Nederlanders heeft goede voornemens op 1 januari. De Amerikaanse onderzoeker John C. Norcross van de University of Scranton deed jarenlang onderzoek naar goede voornemens. Hij concludeerde dat van alle mensen die starten met goede voornemens ruim 66% daarvan het nieuwe gedrag slechts een maand volhoudt, na drie maanden stopte de helft en na twee jaar blijkt dat nog maar één op de vijf mensen de gedragsverandering heeft doorgezet. Ik denk dat daarom veel mensen aarzelend beginnen met hun goede voornemens, omdat ze die ervaring als eens eerder gehad hebben. Goede voornemens hebben met gedragsverandering te maken en die zijn in theorie altijd makkelijker dan in de praktijk. Mijn werk als coach en trainer gaat over wezenlijke gedragsverandering in teams en organisaties en in persoonlijke levens. Laat mij je vertellen hoe ik het doe.

Ik heb eerlijk gezegd een hekel aan goede voornemens die gekoppeld zijn aan de datum 1 januari. Omdat ik graag een voornemen zo snel mogelijk in de praktijk wil brengen. Stel: ik besluit in mei dat ik iets in mijn gedrag wil veranderen dan zou dat betekenen dat ik nog meer dan een half jaar moet wachten als ik het wil koppelen aan mijn goede voornemens in januari van het volgende jaar. Dat doe ik niet. Ik start zo snel mogelijk met wezenlijke gedragsverandering die ik in mijn eigen leven wil doorvoeren. Zo doe ik dat onder andere:

1. Start met iets nieuws en bouw het structureel in je agenda in
Veel mensen starten zonder een goede voorbereiding. Hun goede voornemen is te vrijblijvend en te algemeen: ‘Ik wil gezonder leven’, is daar een voorbeeld van. ‘Ik ga door de week niet meer snoepen, dus ik eet op maandag t/m vrijdag alleen mijn vaste maaltijden (ontbijt, lunch en warme maaltijd)’ is een doel en behoorlijk concreter. Zo sport ik 3 x per week door ruim een half uur matig intensief te fietsen. Dat doe ik op maandag, woensdag en vrijdag rond 7.00u. Buiten, zomer en winter alleen niet als het heel hard regent. En weet je dat dat maar zelden voorkomt? Op deze manier heb ik het ingebouwd, mijn agenda en mijn hersenen zijn hierop voorbereid. Er komt gewoon geen excuus tussen!

2. Koppel je verbeterdoelen aan je gewenste situatie
Ik spreek liever niet van een goed voornemen, maar van doelen die ik stel. En het is prima om deze concreet te maken voor de rest van het jaar. Koppel in elk geval een nieuw doel aan je Gewenste Situatie. Visualiseer je doel en stel je voor dat je dit doel al gehaald hebt. Dat is wat sporters ook doen. Welk gevoel levert je dit op als je in je Gewenste Situatie bent? De Duitse psychologe Gabriele Oettingen heeft gedurende twintig jaar onderzoek gedaan naar het effect van de wijze waarop mensen zich hun de toekomst voorstellen. Die toekomst heeft veel weg van je gewenste situatie. Zij ontdekte dat het bijdraagt aan motivatie en succes, wanneer mensen zich eerst voorstellen wat ze graag willen bereiken en vervolgens de verwachte obstakels in beeld brengen. Deze werkwijze noemt ze ‘mental contrasting’. Op deze manier onderzoek je je obstakels en tackel je ze mentaal. Je brein denkt: ‘fijn, dat heb ik alvast aangepakt.’ Andersom, eerst obstakels in kaart brengen en dan nadenken over de gewenste toekomst, werkt veel minder effectief.

3. Koppel je goede voornemens aan je roeping
Ik doe regelmatig een roepingstraject met een ondernemer of leider. Daarin begeleid ik hem of haar in het formuleren van een roepingszin die richting geeft aan het leven van die ander. Dat kan ik je zeer aanraden, ik heb dit zelf ook gedaan met mijn coach (hier lees je mijn roepingszin). Op die manier bedenk je niet alleen maar korte termijn doelen, maar koppel je deze kleine stappen aan je lange termijn doelen: het grote plaatje, de reden waarom jij hier op aarde bent. Dat motiveert enorm!

4. Doe het niet alleen
Veel mensen willen doelen realiseren in hun eentje. Dat werkt vaak niet. Bijna iedereen heeft een stok achter de deur nodig, kans is groot dat dat voor jou ook geldt. Stem daarom je doelen af met iemand die je hulpbron wil zijn, je partner, een zakenrelatie of iemand van je voetbalteam. Klopt: je moet die persoon dan wel vragen of die je hulpbron wil zijn en dat is wat we vaak niet doen. Je hulpbronnen in kaart brengen én ze een concrete vraag stellen. Zeker: ik kan ook een hulpbron voor je zijn als coach. Bel me of stuur mij een mail. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten!

Michiel coacht en traint leiders om de beste versie van zichzelf te worden. Dat begint met het goed kennen van jezelf, je sterke punten en je kwaliteiten. Maar ook je zwakke punten. Wil je weten hoe hij werkt als leiderschapcoach? Plan snel een kennismaking in van 30 minuten!

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top