Skip to content

Geef eens vaker een hug!

Ik maak graag écht contact met anderen. Een stevige handdruk, iemand in de ogen kijken. Goed luisteren hoe iemand zich voorstelt, zijn of haar naam herhalen en iemand écht verwelkomen. Dat was niet altijd zo. Sterker nog, ik hield een tijdlang graag afstand. Niet bewust, maar nu weet ik dat dit zo gegroeid is door de dingen die ik mee heb gemaakt. Anderen een hug geven gaat nog een stap verder. Huggen is goed voor jou en die ander, het zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Natuurlijk kan dat niet in iedere setting.

Zoals gezegd hield ik graag afstand. Ik was onzeker en gekwetst en had besloten dat het maar beter was om afstand te houden. Dan werd ik ook niet zo snel geraakt. Eén van de zaken die een enorme impact hebben gehad is dat ik in de laatste drie jaren van de basisschool gepest werd. We verhuisden in de stad naar een andere wijk, zo kwam ik op een andere school en in een nieuwe klas terecht. Ik wilde er graag bij horen maar dat lukte niet. Ik was toen ook al gevoelig en kon niet mee doen in het ruige gedrag van de andere jongens uit mijn klas. Pas later begreep ik wat het effect van er niet bij horen, op mij had gehad. De afgelopen tien, twintig jaar ben ik hier mee aan de slag gegaan en heb ik de onzichtbare muur kunnen afbreken en zie ik het belang van (gepaste) aanraking in mijn werk.

Aanraken is cultureel bepaald. In culturen waar aanraken niet vaak voor komt, zien we meer agressie. In de westerse samenleving zien we een afname van lichaamscontact. Dat heeft er zeker mee te maken dat wij veel ‘in ons hoofd zitten’, omdat we geleerd hebben vooral vanuit ons verstandelijke denken te functioneren. De huid zit vol sensoren die via het zenuwstelsel prikkels doorgeven aan de somatosensorische cortex. Hier wordt een verbinding gemaakt met ons emotionele brein. In dit deel van onze hersenen wordt beoordeeld of de aanraking gewenst of ongewenst is. Als de aanraking gewenst is, wordt oxytocine aangemaakt.

De positieve effecten van dit hormoon zijn talrijk en vaak onbekend bij opvoeders. Oxytocine, ook wel stemmingshormoon genoemd, zorgt ervoor dat we aardig zijn en ons sociaal gedragen. Het bestendigt de relatie met anderen, laat de bloeddruk dalen, doet stress afnemen en zorgt voor een goede werking van het spijsverteringssysteem. Hiernaast bevordert het de groei, het leervermogen en bestrijdt het hormoon pijn. Tot slot heeft fysiek contact positief effect bij rouwverwerking en verdriet. Pas geleden trof ik een oude bekende bij de ijzerwarenzaak. Wij hadden samen in de zaal gevoetbald en ik had hem al een tijd niet gesproken. In nog geen vijf minuten vertelde hij zijn verhaal van de afgelopen twee jaar. Door chronisch boven zijn stand te leven wat talenten en capaciteiten betreft was hij in een zware burn out terecht gekomen en was hij compleet de weg kwijtgeraakt. Nu ging het gelukkig weer beter. Vanuit meeleven legde ik even mijn hand op zijn schouder om hem te laten blijken dat ik echt met hem begaan was. Een simpel gebaar waarin ik aangaf even dichtbij te willen zijn. Hoe zou jij meer écht contact kunnen maken met anderen en wat ga jij hieraan doen?

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Back To Top