Skip to content

Ben ik écht wel gegroeid?

Ken je dat? Dat je een tijd geleden een bepaald thema hebt doorworsteld en dat je dacht dat ‘je er wel klaar mee was’? Je hebt er tijd ingestoken om te ontdekken hoe je er anders mee om kon gaan en dat lukte toen ook? Eind van de deze maand geef ik weer een seminar over het thema ‘perfectionisme’. Ik dacht dit mechanisme wel te begrijpen en er nauwelijks meer last van te hebben. Nu ik er weer in gedoken ben om een eigen methode uit te werken in een werkboek merk ik dat het onderwerp nog niet klaar is met mij. Als je begrijpt wat ik bedoel. Eerlijk gezegd val ik mezelf tegen. En dat helpt niet in een lerende modus te komen om weer zelf met dit thema aan de slag te gaan. Dus, ben ik echt wel veranderd of hou ik mezelf voor de gek?

Goede vraag, ik ben dol op vragen met impact. Ik stel ze graag aan anderen maar gun ze mijzelf ook. Eerst maar eens kijken naar hoe groeien, veranderen en leren eigenlijk werkt. Daar kan de leercyclus van Kolb jou en mij bij helpen. Ieder mens leert op eigen wijze. Leren is een proces dat leidt tot groei en verandering. De psycholoog Kolb deed veel onderzoek naar de fasen in het leergedrag van mensen en vond vier fasen. Die leerfasen zijn:

  1. Concreet ervaren (‘feeling’)
  2. Waarnemen en overdenken (‘watching’)
  3. Abstracte begripsvorming (‘thinking’)
  4. Actief experimenteren (‘doing’)

Zoals je in de afbeelding kunt zien, volgen de fasen elkaar op en herhalen zich steeds in deze volgorde. Dit wordt ook wel het cyclische model genoemd. Je hoeft trouwens niet per se steeds bij fase 1 te beginnen, kijk wat voor jou werkt. Als je maar wel alle fasen inzet, want anders verandert er niets.

Wat heb ik zelf ontdekt?
In 2011 begon ik mij te verdiepen in het thema perfectionisme. Ik werkte erg hard, maar keek aan het eind van de dag vooral naar wat ik NIET had gedaan. Ik keek door de bril van ‘NIET’, en dat was een erg veroordelende bril die mij niet hielp, integendeel. Een paar keer per jaar werd ik ziek als teken dat mijn lichaam ook iets van vond van mijn hoge tempo. Ik heb zelf geen burn-out gehad, maar ik heb zeker aanleg. Ik heb veel geëxperimenteerd met oplossingen om te zien wat voor mij werkte. Ik deel er een paar:

  • Doordat mijn naaste collega uitviel door een burn-out werd dit mijn ‘wake-up’ call. Ik had al jaren geen tijd meer gestoken in mijn hobby’s, sterker nog: ik wist niet meer wat ze waren. Ik maakte een lijstje van hobby’s en tijd om te kijken wat het mij opleverde. Ik ging fotograferen en musea bezoeken, ik kwam in een andere wereld terecht en leerde wat ontspannen voor mij betekende. Ik bezoek nog steeds maandelijks, met Marjoke mijn vrouw, een museum.
  • Ik leerde beter plannen. Of ik dat niet kon? Ook een goede vraag. Ik heb van nature veel structuur en doelgerichtheid in huis om goed te kunnen plannen, maar ik deed het maar half. Ik maakte to-do lijstjes maar checkte te weinig hoe dit in de praktijk uitpakte. Ja, ze waren te lang en dat kunnen ze nog steeds zijn. Nu frustreert dat me meestal niet meer. Ik ging reflecteren op mijn eigen planning. Wat kon daarin beter? Ik ontdekte dat mijn tijdsplanning meestal te optimistisch was waardoor mijn lijstjes te lang werden. Een korter lijstje maken geeft minder frustratie.

Ik heb veel geleerd. Ik heb niet vaak meer last van stress en mijn omgeving ook niet meer van mij. Ik ben oké, zelfs met de nadelige kant van perfectionisme in mij. Ik ga nog steeds voor een hoog cijfer in wat ik doe, maar het bepaald niet meer wie ik ten diepste ben. Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet. Laat jij een berichtje voor mij achter?

Ik ben Michiel en ik ben gegroeid! Ik coach en train mensen in het omgaan met ‘stress, perfectionisme en burn-out’. Wil je mij meemaken in een seminar? Kijk dan hier: //andersdenken.nu/seminar-perfectionisme/ en meld je aan!

* Kolb koppelt aan deze fasen ook vier leerstijlen, deze laat ik in deze blog buiten beschouwing.

Ik ben Michiel Santman, 56 jaar. Tot 1 januari 2023 was ik werkzaam als voorganger in Shelter Haarlem, een moderne kerk in Haarlem Noord. Als coach en trainer ondersteun ik anderen in hun ontwikkelingsproces. Dat doe ik in individuele gesprekken rondom thema’s als ‘ontdek je missie’, ‘wees authentiek’ en ‘wees emotioneel gezond’.
Ik train mensen in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en communicatie. Als teamcoach begeleid ik teams die meer uit de teamsamenwerking willen halen of dreigen vast te lopen. Ik spreek hen aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en teamkracht. Issues die tussen mensen spelen horen niet onder tafel te liggen maar ‘erop’!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top